از مهم ترین دغدغه های شرکت های سازنده، کاهش زمان و بی نیازی از ابزار هنگام سیم بندی تجهیزات الکتریکی تابلو برق ها می باشد . برای ارتباط خرید تابلو برق با تجهیزات و ماشین آلات از قطعه ای تحت عنوان ترمینال استفاده می شود. تابلو برق در سایز ها و اندازه های مختلف وارد بازار میشود
ترمینال های فشاری یا Push in
ترمینال ها در واقع متصل کننده سیم های قدرت و فرمان تابلو هستند. یکی از پرکاربردترین ترمینال ها برای اتصال سیم های فرمان و امپر پایین ترمینال فشاری Push in است. ترمینال فشاری یا Push in دارای گیره و فنر داخلی بوده که امکان اتصال سیم را به سرعت ممکن می کند. برای انجام کارهای صنعتی همواره یک تیم حرفه ای نیاز است، که هریک از اعضای این تیم وظیفه ی خاصی را بر عهده دارد.
از طرح پروژه گرفته تا انجام کارهای مقدمه و عملیاتی. در هر یک از بخش ها نیاز به دقت و توجه فراوانی است تا کار نهایی، کاری کامل و مطمئن باشد. یکی از جزئی ترین بخش های یک پروژه اتصال سیم ها به هم دیگر است. که شاید زیاد هم به چشم نیاید ولی در خیلی از پروژه ها قطعی سیم ها و یا عدم اتصال صحیح سیم ها به یکدیگر عاملی برای عدم کارایی پروژه ها بوده است. از این رو استفاده از ترمینال ها به عنوان عاملی برای متصل کردن سیم ها به عنوان بهترین روش مطرح می شود.
همچنین با توجه به نیاز روزافزون دستگاه ها و ماشین آلات صنعتی به برد ها و قطعات الکترونیکی، لزوم بکارگیری سوکت ها، کانکتورها وترمینال ها در هنگام اتصال این قطعات در بخش های مختلف کاملا مشهود می باشد. کانکتور ها با توجه به نوع کاربردشان بر اساس نیاز به ولتاژ و جریان خاص، در ابعاد گوناگون و با جنس های مختلف ساخته می شوند. همچنین استفاده بیش از اندازه این قطعات در واحدهای الکترونیکی، نیاز این قطعات در حوزه های مختلف صنعتی اعم از خودرو و دیگر ماشین آلات صنعتی دارند. به صورت کلی می توان ترمینال ها از لحاظ شیوه نصب به ۳ دسته کلی تقسیم نمود:
فشاری یا Push-in
پیچی یا Screw
فنری Spring Cage
از دیگر مشخصاتی که برای انتخاب ترمینال ها می توان مورد توجه قرار داد عبارتست از:
- نوع استاندارد ترمینال
- سایز سیم هایی که پشتیبانی می کند
- تعداد اتصالات ترمینال
- میزان ولتاژ و جریان قابل تحمل
- جنس بدنه
بیشتر بخوانید : مقره چیست و کاربرد آن در صنعت
نتیجه گیری :
دلایل استفاده از ترمینال های برقی
همان طور که گفتیم ترمینال ها برای اتصال سیم ها بکار برده می شوند و در ثابت نگه داشتن سیم و مقاومت آن تاثیر بسزایی دارند که این عمر به نوبه خود بر طول عمر سیم تاثیرگذار است اتصال سیم ها در ساختمان ها احتیاج به قطعات خاصی دارند. که باید ویژگی های مناسب را جهت انتقال برق داشته باشند تا به مرور زمان استحکام خود را از دست ندهند و به خوبی بتوانند جریان برق را از خود عبور دهند. این قابلیت ها مسلما از چسب های نواری بر نمی آید که در بین مردم متداول گشته است.
عدم توجه به نکات ایمنی در اتصال سیم های برق خطرساز بوده و موجب برق گرفتگی و آتش سوزی می گردند. کانکتورها بدون آنکه گرم شوند از بروز این نوع خطرات جلوگیری می کنند. کانکتورها در در اشکال و جنس های متنوعی ساخته و عرضه می گردند که بنا بر نیاز مصرف کننده استفاده می شود. گاهی اوقات لازم است دو سیم را به هم متصل کنیم و گاهی نیاز است یک یا چند سیم سیم فرعی را از سیم اصلی منشعب کنیم.
استفاده از ترمینال ها به ما کمک می کند تا جریان برق را با رعایت ایمنی بالا بین دو یا چند سیم برقرار نماییم. در واقع متصل کردن سیم ها نیاز به تجهیزات خاصی دارد که این قطعات و تجهیزات باید طبق استاندارد های خاص تولید شده و بتوانند برق را به خوبی انتقال دهند و در ضمن استحکام کافی داشته باشند تا در طی زمان مستهلک نشوند برای این اتصالات چسب نواری اصلا گزینه مناسبی نیست هر چند که استفاده از آن بسیار متداول است اما به شدت خطر آفرین می باشد و موجب برق گرفتگی و آتش سوزی می گردد.
به اختصار مزایای استفاده از کانکتور یا ترمینال های برق را در زیر می آوریم:
۱ برای افزایش طول سیم با ایمنی بالاتر: گاهی اوقات برای افزایش طول سیم از نوارچسب استفاده می شود. که شدیدا خطرآفرین است و موجب برق گرفتگی یا آتش سوزی می گردد. با استفاده از کانکتورهای مناسب با وجود آنکه کاهش فشار ولتاژ نخواهیم داشت، احتمال خطر آتش سوزی نیز کاهش می یابد.
کانکتورها بدون آن که ایجاد حرارت کنند اتصالات را برقرار می کنندو کانتکتورها در شکل ها و جنس های مختلفی تولید و عرضه می شوند که هر کدام بر اساس نیاز مصرف کننده کاربرد مخصوص به خود را دارند. استفاده کردن از ترمینال های برق باعث می شود بتوانیم جریان برق را با رعایت اصول ایمنی بین چند سیم برقرار نماییم.
۲ برای اتصال سیم ها بصورت استاندارد : وقتی سیم های برق با کانکتورهای استاندارد به هم متصل می شوند می توانند جریان برق و حرارت بالاتر را تحمل کنند.این درصورتی است که اتصال نامناسب سیم های برق موجب کاهش فشار برق، فرسودگی محل اتصال، برق گرفتگی و آتش سوزی می شوند.
۳ برای تعمیرات و رفع عیوب سیم کشی های پیچیده : با استفاده از برخی از ترمینال ها می توان به سادگی و دفعات محل اتصال سیم ها را باز و بسته نمود و نقص و مشکلات آنها را به سادگی رفع نمود.
۴ برای اتصال دائمی یا موقتی دو یا چند سیم با در نظر گرفتن نکات ایمنی : کانکتورها این امکان را می دهند که سیم ها بطور دائمی به هم متصل شوند و در صورت نیاز بتوان به راحتی و ایمنی بالا سیم ها را از هم جدا نمود.
۵ همچنین می توان از کانکتورها برای انشعاب گیری مطمئن از تابلوهای برق و موارد دیگر استفاده کرد که همگی شرایط مناسب و ایمنی بالا را برای ما فراهم می کنند.وجود ترمینال ها در تابلو های برق باعث آسان شدن دسترسی و عیب یابی راحت تابلو ها می شود. در هنگام خرید ترمینال باید علاوه بر شکل ظاهری به قابلیت نصب آن روی ریل ، سایز، سطح مقطع و ولتاژ ، امپر مجاز آن توجه کرد تا خرید شما متناسب با نیازتان باشد.
در نهایت باید گفت که استفاده از ترمینال های برق کاملا به نفع مصرف کننده نهایی است و باعث می شود که تجهیزاتی ایمن داشته باشید کاربرد ترمینال های برقی از بروز حوادث جلوگیری می کند و جریانات برقی را بدون افزایش دما از سیم ها عبور داده و احتمال خطر برق گرفتگی و آتش سوزی ناشی از آن را به صفر می رساند در صنعت برق ترمینال های مختلفی وجود دارد که هر کدام کاربرد مخصوص به خود را دارند.