راهنمای خرید انواع سیم و کابل, مقالات

روش استفاده از ارت سنج سه سیمه

ارت سنج سه سیمه

یکی از روش های انذازه گیری مقاومت سیستم زمین استفاده از ارت سنج سه سیمه می باشد. بدین منظور در ابتدا باید با مفهوم ارت سنج اش از ارت سنج  استفاده از آشنا شویم.

ارت سنج

روشهای رایج اندازه گیری مقاومت سیستم زمین که در استانداردهای ملی و بین المللی مطرح شده اند، با وجود دقت در اندازه گیری از نظر عملی با چالش هایی رو به رو است. معروفترین روش اندازه گیری مقاومت زمین که در استانداردهای گلوبال به آن اشاره شده، روش افت پتانسیل (Fall of Potential) می باشد. البته روشهای دیگری نیز وجود دارند که از نظر دقت دارای الویت دوم و تقریبی هستند. روشهای جایگزین بسیار آسان و راحت مقاومت را به طور تقریبی به شما می دهد اما از نظر استناد بسیار ضعیف هستند.

روش افت پتانسیل کلاسیک

جهت اندازه گیری مقاومت یک الکترود و زمین الکتریکی earth معمولا از روش افت پتانسیل (روش ارت سنجی سه سیمه) استفاده می کنند. این روش براساس ایجاد یک مسیر برای جریان الکتریکی و اندازه گیری ولتاژ قسمتی از این مسیر و سپس تقسیم ولتاژ بر جریان و یافتن مقاومت است. بنابراین بایستی از منبع جریانی برای برقراری جریان بین الکترود اصلی (E) و میل جریان(H)استفاده نمود.

سپس ولتاژ بین میل پتانسیل (S) و الکترود توسط ولتمتر دستگاه ارت سنج دیجیتال و جریان تزریقی توسط آمپرمتر دستگاه ارت سنجی خوانده شده و نسبت ولتاژ به جریان (قانون اهم ) V=IR بعنوان مقاومت ارت روی صفحه نمایش ظاهر می شود. روش افت پتانسیل یکی از بهترین روشهای اندازه گیری مقاومت زمین است و از منظر استانداردهای معتبر جهانی به عنوان مثال IEEE81 روشی کامل و قابل اطمینان است.

 

بیشتر بخوانید : مشخصات یک منبع تغذیه ی خوب

 

ارت سنج سه سیمه اندازه گیری مقاومت زمین earth با ارت سنج سه سیمه با استفاده از دو میخ کمکی از رایج ترین روشهای اندازه گیری مقاومت چاه ارتینگ است. در این روش از یک الکترود و دو میخ کمکی استفاده می شود . که در یک راستا و در فواصل معین که در محدوده ۲۰متر( ۲۰m or 65 ft ) از یکدیگر قرار داده می شوند. و با استفاده از سیم های رابط کابل ارت سنج به دستگاه متصل می شود. قابل ذکر است که در کاتالوگ دستگاه های مختلف فاصله های متفاوتی ذکر می شود. که باید دانست که این فواصل از فرمول خاصی پیروی می کنند که به شرح زیر است:

۱- میل جریان بایستی در فاصله ای برابر با حداقل ۵D کوبیده شود. در اینجا D عمق الکترود (پایین ترین نقطه صفحه یا نوک میله) از سطح زمین است. برای مثال وقتی یک صفحه که در عمق ۳ متری دفن شده باشد، میل جریان را باید در ۱۵ متری آن کوبید.

۲- میل پتانسیل را در فاصله ۳D از الکترود و روی خط واصل، بین الکترود و میل جریان بایستی کوبیده شود و در ادامه اندازه گیری را انجام داد. دستگاه ارت تستر افت پتانسیل را در ناحیه بین الکترود و میخ کمکی نزدیک به الکترود اندازه میگیرد و در ادامه دستگاه با ایجاد جریان متناوب ثابت با دورترین میخ کمکی به صورت خودکار میتواند با استفاده از قانون اهم مقدار مقاومت زمین را محاسبه کند .

ارت سنج یا همان دستگاه تست مقاومت زمین شبیه میگر برای اندازه گیری مقاومت طراحی گردیده با این تفاوت که مقاومت زمین بسیار کمتر از عایق های معمول می باشد. در حقیقت رنج میگر در بازه مگا اهم و تستر مقاومت زمین در حدود اهم مبیاشد. از دستگاه تست مقاومت زمین(ارت تستر) معمولا برای اندازه گیری مقاومت بین دو نقطه زمین در حدود ۵ یا ۱۰اهم است استفاده می کنند.

تفاوت سیم نول و ارت

ارت تسترها معمولا دارای سه عدد کانکشن هستند

که به کمک میله ای فلزی امکان اتصال به زمین داشته و به نام الکترودهای جریان، زمین، و پتانسیل شناخته می شوند. همانطور که در بالا اشاره کردیم دستگاه ارت تستر برای اندازه گیری مقاومت زمین در کابل های منبع تغدیه ، تجهیزات الکتریکی، جعبه تقسیم و تجهیزاتی که می توان آن ها را به شکل دو و سه سیم اندازه گرفت، بکار برده می شود.

این دستگاه ها معمولا می توانند ۱۰۰ مقدار را در حافظه خود ذخیره کنند و مقادیر حداقل ، حداکثر و میانگین مقادیر را نمایش دهند. همچنین اگر چاه ارت برق دار شود می توان اندازه ولتاژ چاه ارت را با ارت تستر اندازه گیری کرد.

اندازه گیری مقاومت زمین با روش سه سیمه

به اندازه گیری مقاومت زمین با روش سه سیمه روش شصت و دو درصد یا افت ولتاژ می گویند. این روش برای اندازه گیری میزان مقاومت سیستم های ارت متوسط و کوچک بکار برده می شود

و در آن از یک الکترود به منظور برقراری جریان در الکترود ارتی استفاده می شود و این همان الکترودی است که قصد داریم مقاوتش را اندازه گیری نماییم. این کار باعث می شود پتانسیل سطح زمین تغییر کند. که در واقع عبور جریان از الکتردو جریان و الکترود تحت آزمایش منجر به این کار می گردد.الکترود ولتاژ را باید بین ۵ تا ۱۰ متر بین الکترود جریان و ارت قرار داد. بعد از اتصال سیم ها ، سوییچ روی حالت ۳-POLE باید قرار بگیرد و بعد دکمه MEASURE را فشار داد. این دکمه در حین اندازه گیری خاموش و روشن می گردد و بعد از تمام شدن کار با صدای بوق اطلاعاتی که اندازه گیری شده اند . پردازش می گردند.

در نهایت باید این نکته را در نظر داشت که تمام وسایلی که دارای جریان الکتریکی هستند ممکن است دچار نشتی برق شوند لخت بودن قسمتی از رسانا باعث می شود که در صورت تماس بلافاصله دچار برق گرفتگی شویم برای حل این مشکل می توان از سیم ارت که همان سیم اتصال به زمین است استفاده کرد . سیم ارت با منتقل کردن جریانات نشتی به زمین، مانع از برق گرفتگی ، اتصالی و آتش سوزی می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *