راهنمای خرید انواع سیم و کابل, مقالات

روش های مفصل بندی کابل ها

روش های مفصل بندی کابل ها

در حال حاضر روش های مفصل بندی کابل ها در سیم کشی های داخلی ساختمان و در حوزه صنعت بسیار کاربرد دارد. در هنگام مفصل بندی کابل باید به مقاومت فیزیکی کابل و مقاومت آن در برابر نفوذ آب توجه کرد.

در حال حاضر به سه شکل مختلف مفصل بندی کابل ها در کشور انجام می شود:

روش های مفصل بندی کابل ها

۱- مفصل بندی آپارات کابل:

این روش قدیمی ترین روش مفصل بندی است. در این روش ابتدا سر سیم ها را برای مف زدن آماده می کنیم.برای این کار روکش سیم را به اندازه مورد نیاز از مس جدا می کنیم . مف قطعه ای مسی است برای دو سر سیم که روی آنها پرس می شود. ضمناً سایز مف باید با سایز سیم برابر باشد و با پرس فشاری سایز مناسب پرس شود. زیرا پرس کمتر، باعث قطع شدن مس سیم ها و پرس سایز بالا باعث جدا شدن و رها شدن مس های داخل مف می شود. پس از انجام عملیات مف زنی ، محل اتصال با چسب برق عایق بندی می شود. این روش از مفصل بندی کابل نیاز به تجهیزات و وسایل خاصی ندارد و از مزایای آن این است که در هر مکانی امکان استفاده از این روش وجود دارد.

۲- مفصل بندی حرارتی کابل:

 در مفصل بندی حرارتی عایق کابل باید به مقدار بیشتری برداشته شود که برای اتصال مف،ارتفاع سیم به اندازه کافی باشد. فیت های حرارتی را روی مف ها قرار داده و حرارت می دهیم تا فیت ها کاملاً منقبض شوند. سپس روکش نهایی را روی هر سه فیت آورده و حرارت می دهیم تا به صورت کامل بسته شود و در آخر ابتدا و انتهای مفصل را توسط چسب برق، عایق می کنیم تا آب به آن نفوذ نکند.

در واقع فیت های حرارتی نوعی از قطعات پلاستیکی هستند که روی سیم ها قرار داده می شوند و سپس این قطعات با حرارت کوچک شده و کاملا به سیم می چسبند این کار باعث می شود که سیم به خوبی عایق بندی شود.   و در اخر بعد از اینکه فیت حرارتی روی سیم نصب گردید برای عایق بندی از چسب برق استفاده می شود. مزیت این روش از مصل بندی این است که با سرعت زیاد انجام می شود. میزان مقاومت این روش از مفصل زنی نسبت به روش آپارات بیشتر است ولی برای محیط های مرطوب و داخل آب توصیه نمی شود.

 ۳- مفصل بندی رزینی کابل:

بهترین شیوه مفصل بندی، مفصل بندی رزینی است که از لحاظ مقاومت عایقی و مقاومت مکانیکی از دو روش دیگر بهتر است. پکیج این مدل شامل ۲ عدد قاب طلق ، ۱ عدد در پوش ، چسب رزین و جدا کننده فاز کابل می باشد که در بازار موجود است. چسب رزین از ترکیب ۲ مدل چسب می باشد که پس از مخلوط شدن بعد از ۱ ساعت خشک می شود.

در این روش باید سه کابل ، متفاوت از هم برش داده شوند به صورتی که محل اتصال کابل روی یکدیگر قرار نگیرد  بعد از برش مف زنی انجام می شود و محل اتصال سیم ها توسط لحیم عایق بندی می گردد. که این کار باعث عدم اتلاف انرژی می شود و این موضوعی است که در دو روش قبل رعایت نمی شود در مرحله بعد جداکننده فازی بین سیم ها قرار می گیرد. و بعد قاب رزین دور کابل بسته می شود و دو طرف قاب با چسب  برق بسته شده و بعد چسب رزین داخل قاب ریخته می شود. بعد از حدود یک ساعت چسب سفت می شود.

 در این استحکام فیزیکی و مقاومت در برابر آب بسیار زیاد است. ولی با توجه به اینکه حجم مفصل بالاست استفاده از آن در محیط های کم حجم توصیه نمی شود. 

 

بیشتر بخوانید : سیم مفتول چیست؟ و چه کاربردی در صنعت سیم و کابل دارد؟

 

مزایا و معایب روش آپاراتی:

 حسن این روش نیاز نداشتن به ابزارآلات خاص می باشد اما مقاومت عایقی و مقاومت فشاری آن در برابر فشارمکانیکی کمتر است. در این روش مفصل ها آب بندی نشده و آب به داخل آن نفوذ پیدا می کند.

مزایا و معایب روش حرارتی:

حسن این روش این است که بسیار سریع انجام می شود ولی روش استفاده از مفصل حرارتی به دلیل اینکه در زمان نصب، مقاومت مکانیکی در فشارهای گوناگون وجود ندارد، توصیه نمی شود زیرا در صورت صدمه دیدن، نفوذ آب را در بر خواهد داشت.

مزایا و معایب روش رزینی:

باید توجه داشت که مفصل بندی با روش رزینی بهترین نوع مفصل بندی است اما دارای اشکالات اجرایی زیر می باشد: رزینی که در داخل پک طلقی قرار می گیرد برای خشک شدن زمان زیادی نیاز دارد که در تابستان این زمان بین نیم ساعت تا یک ساعت و در زمستان امکان افزایش این زمان به علت سردی هوا تا ۳ ساعت نیز هست. بنابراین قبل از مفصل بندی باید زمان خشک شدن را در نظر بگیریم. بسیار پیش آمده که در چاه های آب یا در مناطقی که از چاهک ها استفاده می شود نصاب و اپراتور جرثقیل ،این زمان را در نظر نگرفته اند.

 مفصل های رزینی

مزایا و معایب مفصل بندی رزینی

مفصل بندی رزینی برای پمپ شناور بهترین روش می باشد. زیرا مقاومت عایقی و مکانیکی آن بسیار بالا است. دراین روش از رزین استفاده می شود که بیشترین مقاومت را دارا بوده و از نفوذ آب جلوگیری می نماید. اما این روش دو مشکل اساسی دارد: اول اینکه به دلیل داشتن حجم زیاد کابل های قطور، امکان نصب در برخی چاه ها وجود ندارد . دوم اینکه سفت نشدن مایع داخل رزین در زمان کوتاه باعث صرف وقت می شود.

اخیراً شیوه ای جدید برای مفصل بندی ابداع شده است که ترکیبی از سه شیوه مذکور می باشد و در این روش می توان از بروز صدمات متعدد به کابل و در نتیجه نفوذ آب به مفصل و در نهایت سوختن الکترو موتور جلوگیری نمود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *