به کارگیری ساختار مناسب در کابل و استفاده از اصول اجرایی در مورد کابل های با عملکرد خمش مکرر اهمیت فراوانی دارد. با این وجود، پیش از گزینش یک کابل با خمش مستمر (کابل های انعطاف پذیر ) در خصوص کاربرد مورد نظر خود، درک و شناخت دلایل اصلی عیوب کابل سودمند خواهد بود.
در این نوشتار به شش مقوله نقص در کابل که مهندسین طراح باید به آن توجه کنند،اشاره می شود:
۱- عدم اتصال هادی کابل ( کابل های انعطاف پذیر)
هادی های مسی می توانند گسیخته یا پاره شوند و در نتیجه اتصال هر هادی ممکن است در اثر این عیب از بین برود . بروز این اشکال در اثر عوامل متعددی نظیر ازدیاد طول کم هادی،طول تاب یا جهت تاب نامناسب هادی یا رشته های عایق دار ممکن است رخ دهد. در اثر این عارضه رشته های کابل امکان جذب تنش مکانیکی را در هنگام خمش ندارند به طوری که این نیرو را به هادی مسی منتقل می کنند،که باعث می شود تحت نیروی کششی افزایش یافته موجب گسیختگی در هادی شود.
۲- آسیب دیدگی عایق
آسیب دیدگی عایق زمانی رخ می دهد که به پیوستگی عایق هادی لطمه وارد شود. این امر می تواند در اثر خستگی مواد عایقی تحت تنش خمشی ثابت ،سایش درونی ساختار کابل،یا پارگی در رشته های هادی بروز کند .همه این عوامل می توانند در عایق کابل رخنه ایجاد کنند.
۳- تابیدگی کابل یا Corkscrew
این عیب را می توان به سادگی از طریق تغییر شکل مکانیکی کل کابل تشخیص داد. عیب تابیدگی کابل یا “دم خوکی شدن یا Pigtail” هنگامی رخ می دهد که نیروهای پیچشی حین عملیات در اثر ساختار نادرست کابل،طول تاب و جهت تاب نامناسب پدید می آید. کابل هایی که به جای ساختار گروهی دارای ساختار لایه ای می باشند از این نظر مناسب ترند.
۴- سایش روکش
سایش روکش زمانی رخ می دهد که روکش خارجی کابل تا لایه های زیرین(هادی ها یا شیلد) ساییده می شود. این عیب خصوصا زمانی بیشتر رخ می دهد که کابل هایی با روکش نرم به کار رود. با این وجود،این مشکل می تواند دراثر ضخامت کم روکش در فرآیند اکستروژن روکش به وجود آید.
۵- باد کردگی یا ترک خوردگی روکش
روکش خارجی کابل های انعطاف پذیر در صورتیکه برای قرارگیری در معرض روغن و مواد شیمیایی مقاوم سازی نشده باشد، اگر در محیط های حاوی این مواد قرار گیرد دچار بادکردگی می شود. ترک خوردگی روکش زمانی ایجاد می شود که روکش کابل ترک بخورد و تا لایه شیلد دچار آسیب شود. این موضوع معمولا زمانی رخ می دهد کابل در معرض دماهای بالا یا پایین قرار گیرد.
بیشتر بخوانید : کلید های مورد استفاده در برق صنعتی | کلیدهای برق صنعتی
۶- تلفات شیلد مشکلات تداخل الکترومغناطیسی
تداخلات الکترومغناطیسی افزایش یافته (EMI) زمانی رخ می دهد که شیلدی که برای حفاظت کابل در برابر میدان های الکترو مغناطیسی در نظر گرفته شده است پاره شود و سایش در کابل ناشی از خمش های مکرر رخ دهد.
شناسایی این دسته از عیوب به منظور کاهش توقف های پیش بینی شده تولید اهمیت فراوانی دارد. درک و تشخیص این عیوب در آغاز فرایند خرید از طرفی باعث افزایش احتمال تامین کابل های انعطاف پذیر بهینه برای کاربردهای اتوماتیک و صرفه جویی در زمان و هزینه های آتی خواهد شد.
۷- تشخیص قطع شدگی کابل
به منظور تشخیص این مشکل در کابل های انعطاف پذیر ابتدا و انتهای کابل را از مدار جدا می کنند سپس هادی هایی که به یکدیگر اتصال کوتاه پیدا کرده اند مقاومت بین آن ها را اندازه گیری می نمایند. بدین ترتیب می توان قطع شدگی را تشخیص داد
در جاهایی که دو یا چند رشته سیم به هم اتصال دارند دارای مقاومتی بیشتر از خود سیم و کابل می باشند.و اگر این مقاومت بیشتر از حد استاندارد باشد موجب ایجاد تلفات و سوختگی خواهد شد. همچنین در زمانی که مصرف کننده از دو کابل موازی تغدیه می شوند باعث به وجود امدن افزایش جریان و آسیب به کابل می شود.
روش عیب یابی کابل های برق
با توجه به اینکه شناسایی عیوب کابل های انعطاف پذیر از اهمیت ویژه ای برخوردار است دستگاه های مختلفی برای شناسایی این عیوب طراحی شده است. مشکلات کابل ها تنوع زیادی دارد به صورتی که گاهی کارشناسان خبره نیز از عهده رفع عیوب برنمی آیند. به همین منظور استفاده از دستگاه های مخصوص برای این کار برای جلوگیری از لطمات احتمالی بسیار حایز اهمیت است . و همیشه باید این نکته را به یاد داشت که پیشگیری از بهتر خواهد بود و برای تحقق این امر باید به صورت دوره ای و مستمر تجهیزات را مورد بازرسی قرار داد تا قبل از وقوع حادثه مشکلات حل شود.