برای انتقال برق به هریک از از پمپ هایی که وظیفه استخراج و انتقال آب از داخل چاه را برعهده دارند از کابل های مخصوصی به نام کابل پمپ شناور (پمپهایی چند طبقه با محرک الکتریکی) استفاده می شود. عایق این کابل ها دارایویژگی های خاصی است و ساختار روکش نیز به گونه ای است که
- امکان خمش مناسب ،
- جذب آب کم،
- مقاومت عایقی و
- پایداری بالا را جهت افزایش طول عمر مفید کابل فراهم می کند.
کابل های ویژه استفاده در چاه های آب شرب با نام swr یا Submersible water resistance
دارای ویژگی های منحصر بفرد بسیاری می باشد از جمله کابل های swr واجد ویژگی بهداشتی بوده به صورتی که میزان پراکندگی فلزات سنگین سمی همچون سرب و نیز مواد شیمیایی آلی از این محصولات به داخل محیط آب شرب بسیار کم و
کاملا ” مطابق با استاندارد ملی ایران به شماره ۱۰۵۳است.
– ساختار کابل های swr با بهره گیری از لایه های ضد آب به گونه ای طراحی شده که در صورت آسیب دیدگی روکش آب به داخل قیمت کابل خراسان نفوذ نکرده و بنابراین طول عمر کابل به نحو چشمگیری ابالا می رود.
– با توجه به طراحی ویژه پلیمر این محصولات ، بر خلاف سایر کابل ها ، مقاومت عایقی در دوره بهره برداری و در مجاورت محیط آبی کاهش نمی یابد . این ویژگی سبب می گردد کابل قابلیت خود را حفظ نموده و لذا هزینه های بهره برداری بسیار کاهش می یابد .
– کابل پمپ شناور از مقاومت سطحی بسیاربالا در برابر تنش های مکانیکی و برخورد و سایش با اجسام تیز و برنده برخوردارند .
کابل پمپ شناور از دو قسمت اصلی تشکیل شده و شامل الکتروموتور شناور و پمپ (توربین) است که با گردش الکتروموتور پمپ را به حرکت در می آورد
انواع کابل پمپ شناور
- پمپ شفت غلافی
- پمپ توربینی
- پمپ جریان محوری
- الکترو پمپ شناور
که در ذیل به توضیح مختصری در مورد هر یک از انواع کابل پمپ شناور می پردازیم:
پمپ شفت غلافی
در این نوع پمپ سیال پس از پمپ شدن به وسیله پروانه از طریق لولهای که در اطراف محور قرار دارد به سمت خروجی هدایت میشود. در این دسته از پمپها چنانچه سیال دارای خاصیت روانکاری مناسبی باشد میتواند با شفت در تماس باشد اما اگر سیال پمپاژی روانکار مناسبی نباشد باید با ایجاد محفظهای از تماس سیال با شفت جلوگیری کرد. در این حالت باید فضای محفظه و شفت با یک روانکار مناسب پر شود.
پمپ توربینی
در پمپهای جریان محوری (axial flow)، سیال موازی محور (shaft) وارد پمپ میگردد و به طور موازی نسبت به محور از پروانه (impeller) خارج میگردد. در این پمپ بیشتر فشار مایع را نیروی پرتاب پرههای پروانه (impeller vanes) تامین میکند. این پمپ برای تولید دبیهای زیاد با ارتفاع کم (high mass flow rate and low heads) کاربرد دارد.
الکتروپمپ شناور
درای نوع پمپها الکتروموتور با پمپ کوپل شده و درون چاه قرار میگیرد. داخل الکتروموتور با آب پر میشود این آب هم برای روانکاری یاتاقانها و هم برای خنککاری حرارت در سیمپیچی داخل الکتروموتور میباشد.
بیشتر بخوانید : فرآیند اکستروژن چیست؟
ساختار کابل
جنس و کلاس هادی:
مس آنیل شده کلاس۵ ( انعطاف پذیر )، مطابق استاندارد ملی IEC 60228 ) ISIRI 3084 )
جنس عایق:
آمیزه مخصوص TPR
پوشش روی هادی:
نوار پلی استر طولی که با هم پوشانی برای افزایش مقاومت عایقی به کار می رود.(نوار ویژه غیر جاذب رطوبت)
نحوه قرار گیری رشته ها:
رشته های عایق شده ی کابل به صورت موازی قرار می گیرد به گونه ای که روکش در فاصله ی ایجاد شده بین آن ها نفوذ می کند.
جنس روکش:
آمیزه مخصوص TPR . (آمیزه آلیاژی ویژه)
رنگ روکش:
آبی
مشخصات فنی
کابل های ویژه گرد و تخت با قابلیت انعطاف بالا برای پمپ شناور
ولتاژ نامی:
۰٫۶/۱Kv
ولتاژ آزمون:
(۳٫۵Kv (AC
استاندارد مرجع:
دستورالعمل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور
کابل پمپ شناور
ویژگی کابل های چاه آب شرب
شرایط مخرب موجود در چاه آب به ویژه فشار هیدرواستاتیکی ستون آب همواره به عنوان یکی از عوامل تاثیر گذار بر کارکرد کابل در فناوری آب آشامیدنی مطرح می باشد . به نحوی که در بسیاری از مواقع این فشار منجر به نفوذ آب به داخل کابل پمپ شناور از طریق منافذ ایجاد شده در سطح روکش بدلیل آسیب دیدگی ناشی از نصب نامناسب می گردد .
نشت و جریان یافتن آب حاوی املاح معدنی در طول کابل ، علاوه بر ایجاد آسیب شدید و بروز اتصالی در تجهیزات متصل به آن ، با عث افت شدید مقاومت عایقی گردیده و در نهایت کابل کارایی خود را از دست خواهد داد . بر این اساس کابل های ویژه استفاده در چاه های آب شرب می بایستی دارای مشخصات زیر باشند :
مقاومت در برابر فشار هیدرواستاتیکی و نفوذ آب تا فشار بیش از ۴۰ بار در صورت آسیب دیدگی روکش کابل استحکام مکانیکی پلیمر کابل در برخورد با اجسام تیز و برنده موجود در دهانه و جدار چاه ثبات مقاومت عایقی در طول دوران بهره برداری عدم وجود فلزات سنگین سمی همچون سرب ، آرسنیک و… و همچنین مواد شیمیایی آلی از جمله فتالات ها در ساختار پلیمر و انطباق ویژگی های آن با الزامات استاندارد ملی ایران شماره ۱۰۵۳ .