از نظر جنس ، کابل های شبکه های LAN به دو دسته تقسیم می گردند: کابل شبکه مسی و کابل شبکه ی فیبر نوری.
نوع مسی کابل های شبکه کدام است؟
همانطور که از اسم آن برمی آید ، این دسته از کابل های شبکه مسی هستند و از جریان الکتریکی و ولتاژ بهره می گیرند تا سیگنال ها را انتقال دهند. از این نوع کابل شبکه در کابل کشی های کوتاه داخل داکت و بین کامپیوترها و وال پلیت ها استفاده می شود. کاربرد دیگر آنها در کابل های Patchو یا اتصالات اینترکانکت است. برای توانایی بیشتر کابل در پهنای باند ، بهتر است به خرید کابل شبکه ای فکر کنیم که مس به کار رفته در آن بیشتر باشد. البته کابل شبکه ی مسی ، دو گونه دارد:
– کابلی که بیشتر در صنایع استفاده می شود و کابل کواکسیال (coaxial) نام دارد و شامل Thinnet و Thicknet می گردد.
– کابلی به نام زوج سیم به هم تابیده (Twisted Pair)
کابل های شبکه فیبر نوری کدام است؟
جنس این نوع از کابل شبکه ، شیشه است و از پالس ها و امواج نوری بهره می گیرد تا سیگنال ها را انتقال دهد. از این کابل در مکان هایی استفاده می گردد که سرعت بسیار بالای انتقال اطلاعات را می طلبند و عموما در تصالات بین ساختمانی و یا ارتباطاتی به کار گرفته می شوند. این نوع کابل شبکه نیز دو گونه دارد:
– نوع Single Mode که در فاصله های زیاد استفاده می گردد.
– نوع MultiMode که ظرفیت بالایی دارد.
حال بیایید تا راجع به یکی از انواع کابل شبکه ی مسی که کاربرد فراوانی دارد ، یعنی کابل زوج سیم به هم تابیده (Twisted Pair) صحبت کنیم.
بیشتر بخوانید : بررسی کابل های ابزار دقیق
کابل زوج سیم به هم تابیده (Twistet Pair) چه مشخصاتی دارد؟
پر استفاده ترین نوع کابل شبکه ، کابل زوج سیم به هم تابیده (Twisted Pair) است. اگر بخواهیم از موارد استفاده ی این نوع کابل شبکه مثال بزنیم ، می توانیم به شبکه های محلی یا LAN، دفاتر و فروشگاه ها اشاره کنیم. کابل Twisted Pair در اکثر شبکه های اترنت مورد استفاده قرار می گیرد.
چهار جفت سیم نازک که همگی در زیر یک روکش بیرونی قرار می گیرند ، ساختار این نوع از کابل های شبکه را تشکیل می دهند. حال این سوال پیش می آید که چرا این سیم ها به هم تابیده شده اند؟
دلیل تابیده بودن کابل Twistet Pair
کابل زوج سیم به هم تابیده (Twisted Pair) نویزپذیری بالایی دارند. به عبارت دیگر ، هر جفت از سیم های درون این کابل شبکه ، تعدادی پیچش خاص در اینچ دارند تا هم باعث تداخل بر روی جفت های دیگر (Crosstalk) نشوند و هم از دستگاه های الکتریکی پیرامونی تاثیر نپذیرند. با بیشتر تابیده شدن این زوج سیم ها ، میزان انتقال اطلاعات و قیمت کابل شبکه نیز افزایش می یابد. همین مقدار تابیده شدن است که باعث به وجود آمدن انواع کابل زوج سیم به هم تابیده (Twisted Pair) می گردد. نامگذاری این کابل های شبکه تحت عنوان Cat یا Category صورت می گیرد.
این نکته حائز اهمیت است که درصد پیچش این کابل های شبکه تاثیر قراوانی بر روی عملکرد آنها دارد. اولا ، هرچه میزان تابیده شدن سیم ها افزایش یابد ، کابل شبکه نویز کمتری خواهد داشت چون تداخل الکترومغناطیس (ElectroMagnetic Interference یا به اختصار EMI) کمتری به وجود می آید. ثانیا ، علاوه بر آن ، افت سیگنال یا همان Attenuation در طول این کابل ها کاهش خواهد می یابد. ثالثا ، میزان پهنای باند کابل بهبود می یابد.